Ποιος δικαιούται την Ειδική άδεια προστασίας μητρότητας (9μηνο ΟΑΕΔ);
Την Ειδική άδεια Προστασίας της Μητρότητας διάρκειας έως εννέα (9) μηνών δικαιούνται οι μητέρες, φυσικές, τεκμαιρόμενες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα και θετές, καθώς και οι δικαιούχοι γονείς σε περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, όπως αυτοί καθορίζονται σε κοινή δήλωση των συζύγων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, οι οποίες/-οι ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ και εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, ή ως δικηγόροι με σύμβαση έμμισθης εντολής.
Ποιο χρονικό διάστημα χορηγείται η Ειδική άδεια προστασίας Μητρότητας (9μηνο ΟΑΕΔ) ;
- Εάν η εργαζόμενη μητέρα δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης ισόχρονης άδειας μειωμένου ωραρίου, δικαιούται να λάβει αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας. Στη συνέχεια, θα δικαιούται το μειωμένο ωράριο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Εάν, ωστόσο, η μητέρα επιλέξει να κάνει χρήση της ισόχρονης άδειας μετά την άδεια τοκετού, τότε η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας θα ξεκινάει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ισόχρονης άδειας.
- Εάν ο/η εργαζόμενος/η αφορά περίπτωση τεκνοθεσίας από θετές μητέρες ή περίπτωση από ομόφυλους συζύγους, το δικαίωμα στην επιδότηση θεμελιώνεται από την ένταξη παιδιού ηλικίας έως 8 ετών στην οικογένεια.
Προσοχή!!
Για να αρχίσει ο/η εργαζόμενος/η να λαμβάνει την Ειδική Παροχή Μητρότητας, θα πρέπει να έχει κάνει χρήση της αναλογούσας ή και ολόκληρης της ετήσιας κανονικής άδειας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που απομένει για να τη λάβει
Μεταβιβάζεται η Ειδική άδεια προστασίας της Μητρότητας στον πατέρα;
Ναι, υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από τη μητέρα στον πατέρα του τέκνου, για διάστημα μέχρι επτά (7) ημερολογιακών μηνών. Η μεταβίβαση αυτή μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως του αν ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Για να υλοποιηθεί η μεταβίβαση, απαιτείται η μητέρα να είναι δικαιούχος της άδειας μητρότητας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει η μητέρα χρησιμοποιήσει προηγουμένως μέρος της άδειας μητρότητας για να επιτραπεί η μεταβίβαση της στους πατέρες.
Δεν έχει σημασία η σειρά με την οποία οι γονείς θα ασκήσουν την άδεια εναλλάξ, δηλαδή η μητέρα μπορεί να κάνει χρήση ενός μέρους της άδειας και να μεταβιβάσει το υπόλοιπο στον πατέρα, ή αντίστροφα. Επιπλέον, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία εναλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι υποβάλλονται κοινές υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς, που καθορίζουν το περιεχόμενο αυτών των αλλαγών.
Ποιος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της Ειδικής άδειας Προστασίας Μητρότητας και πως αμείβεται;
Υπέυθυνος φορέας για την καταβολή της πληρωμής της Ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας είναι η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).
- Εφόσον ο αρχικός δικαιούχος είναι μισθωτός τότε αμείβεται:
- με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης ή και μικρότερων ωραρίων άνω των 20 ωρών εβδομαδιαίως.
- με το ήμισυ του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου μισθού για τις υπόλοιπες περιπτώσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Καταβάλλονται επίσης Δώρα Εορτών & Επίδομα Αδείας βάσει των προαναφερόμενων ποσών.
Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο κύριας σύνταξης και ασθένειας του οικείου ασφαλιστικού φορέα, καθώς επίσης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο η Δ.ΥΠ.Α. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά της ασφαλισμένης και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τη Δ.ΥΠ.Α.
Σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος της άδειας/παροχής προς τον πατέρα, καταβάλλεται σε αυτόν το ποσό το οποίο θα ελάμβανε η εργαζόμενη μητέρα με βάση το δικό της εργασιακό καθεστώς (πλήρους & μερικής απασχόλησης) και εάν είναι μισθωτός ασφαλίζεται στους ανωτέρω κλάδους.
- Εφόσον ο αρχικός δικαιούχος είναι μη μισθωτός τότε αμείβεται (ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης:
- Το καταβαλλόμενο ποσό ισούται μηνιαίως με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
Σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος της άδειας/παροχής στον πατέρα, ο μη μισθωτός επιδοτείται με το μικτό νομοθετημένο κατώτατο μισθό χωρίς παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, και δεν καταβάλλονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.