Striking monochrome image capturing the beauty and elegance of pregnancy.

Άδεια Μητρότητας/Τοκετού

Ποιος δικαιούται άδεια μητρότητας και πόσο διαρκεί;

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται συνολικά 17 εβδομάδες άδεια μητρότητας, η οποία περιλαμβάνει 56 ημέρες άδεια κυοφορίας και 63 ημέρες άδεια λοχείας. Πριν την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού, χορηγούνται υποχρεωτικά οι 56 ημέρες άδειας κυοφορίας. Μετά τον τοκετό, οι μητέρες λαμβάνουν τις 63 ημέρες άδειας λοχείας.

  • Εάν ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την εκτιμώμενη ημερομηνία, οι ημέρες άδειας κυοφορίας που δεν έχουν αξιοποιηθεί προστίθενται στην άδεια λοχείας, ώστε να συμπληρωθεί η συνολική διάρκεια των 17 εβδομάδων.
  • Εάν ο τοκετός καθυστερήσει και πραγματοποιηθεί μετά την εκτιμώμενη ημερομηνία, η άδεια λοχείας διαρκεί μέχρι να συμπληρωθούν 63 ημέρες από την ημερομηνία του τοκετού.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι η εργαζόμενη μητέρα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τη συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Ποιες είναι οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται άδεια μητρότητας και ποια είναι η διαδικασία χορήγησής της;

1)Επέκταση της άδειας μητρότητας στην υιοθεσία:

Η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και η εργαζόμενη που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών, δικαιούνται το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας (9 εβδομάδες), καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής τους (άρθρο 34 του Ν. 4808/2021).

2)Χορήγηση άδειας λοχείας στην περίπτωση κατά την οποία το τέκνο γεννήθηκε νεκρό:

Η άδεια λοχείας εννέα (9) εβδομάδες μετά τον τοκετό χορηγείται στη μισθωτό κατά κύριο λόγο για να αποκατασταθεί ο οργανισμός της μετά από τον τοκετό, κατά δεύτερο δε λόγο για τη φροντίδα του τέκνου. Συνεπώς, η άδεια αυτή οφείλεται και στη γυναίκα μισθωτό της οποίας το τέκνο γεννήθηκε νεκρό ή πέθανε αμέσως μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια της άδειας των εννέα (9) εβδομάδων.

Πως αμείβεται η άδεια μητρότητας;

Οι άμεσα ασφαλισμένες δικαιούνται από τον ΕΦΚΑ επιδόματα μητρότητας για εκατόν δεκαεννέα (119) ημέρες συνολικά, δηλαδή για 56 ημέρες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού (επίδομα κυοφορίας) και 63 ημέρες μετά τον τοκετό (επίδομα λοχείας).  Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου και καταβάλλεται από τον αρμόδιο φορεά αρκεί η εργαζόμενη να μην εργάζεται το διάστημα των 119 ημερών και να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο αμέσως προηγούμενα χρόνια πριν από την πιθανή ή την πραγματική ημερομηνία τοκετού.

Ακόμη οι εργαζόμενες δικαιούται την αξίωση μισθού τους από τον Εργοδότη μέχρι και ένα μήνα (25 ασφαλιστικές ημέρες), εφόσον δεν έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα ασθενείας που τους απομένει από τον Εργοδότη όπως ορίζει ο νόμος .

Παρατηρήσεις:

  • Η άδεια μητρότητας θεωρείται ως πραγματικός χρόνος εργασίας και όχι ως χρόνος βραχείας ασθένειας. Ως εκ τούτου, δεν διακόπτει τη συνέχεια της εργασιακής σχέσης και δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια του εργαζομένου. Αυτό σημαίνει ότι η εργαζόμενη δεν χάνει το δικαίωμα κανονικής αδείας της.
  • Το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής αποχής των γυναικών προ και μετά τον τοκετό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Αφήστε μια απάντηση